boeken verhuizen

Boeken verhuizen: Zo pak je dat aan!

Ben je van plan om je boeken te verhuizen? Daar komt een hoop bij kijken. Je wilt ze veilig transporteren en overzichtelijk weer terugvinden. Daarom is het belangrijk dat je de onderstaande tips volgt om je boeken zo efficiënt mogelijk te verhuizen.

Sorteer je boeken

Boeken zijn zwaar, zeker als je ze allemaal in één doos wilt doen. Zoek dus van tevoren uit welke boeken je wel of niet mee wilt nemen. Welke boeken waardeer je het meest en welke zijn minder interessant? Wij raden het aan om 3 stapels te maken: Boeken die je gaat meenemen, weggooien en weggeven.

Koop goede inpakmaterialen

Hoewel het inpakken van een boek zeker niet de meest ingewikkelde inpaktaak is, heb je wel het goed inpakmateriaal nodig. Zo voorkom je schade aan de kostbare collectie. Het juiste inpakmateriaal zal voor een schone en drooghoudende omstandigheid voor je boek zorgen. Gebruik inpakpapier om boeken mee in te pakken. Koop ook tape om onder de doos te plakken, zo weet je zeker dat de doos niet breekt.

boekendoos verhuizen

Koop de juiste dozen om je boeken te verhuizen

Boeken zijn zwaar en compact in vergelijk met andere objecten. Je kunt er gemakkelijk een grote doos mee vullen. Gebruik voor boeken altijd speciale boekendozen. Ze hebben een verstevigde bodem en zijn kleiner dan gewone dozen. Zo kan je ze optillen en vallen de bodems niet uit de verhuisdoos. Een andere oplossing is om een koffer te gebruiken voor het verplaatsen van je boeken. Een koffer is heel stevig en kan veel kilo’s aan.

Pak je boeken efficiënt in

Er zijn 3 verschillende manieren om je boeken in de boekendozen te ordenen: rechtop, plat of op hun rug. Wanneer je het boek rechtop in de doos plaatst, richt je de voorkant naar de zijkanten van de doos, net zoals je boeken op de plank staan. Een boek plat leggen is een zeer veilige manier om een boek in te pakken, vergeet alleen niet eerst de zwaardere versie in te pakken en het lichtere boek er bovenop te leggen.

De laatste methode om het papier met de bedrukte zijde naar beneden te plaatsen, is de minst verstandige verpakkingsmethode. Zo kun je gemakkelijk je boek beschadigen. Als je eenmaal een methode hebt gekozen, gebruik je dit voor alle boeken.

Vul alle lege plekken

Het is belangrijk om eventuele openingen tussen de boeken op te vullen, omdat de boeken anders gaan schuiven. Je wilt geen krassen op de hoezen. Maar het ergste hiervan is dat de doos instabiel wordt tijdens het dragen. Daardoor wordt de kans groot dat ze uit je handen vallen. Gelukkig zijn er verschillende vulmaterialen zoals noppenfolie, verhuis inpakpapier, handdoeken of kranten.

Ga je ook fragiele spullen verhuizen? Bekijk dan ook onze blog over glazen inpakken of bekijk onze verhuistips voor een compleet stappenplan die je kunt gebruiken voor het verhuizen.