koelkast verhuizen

Hoe kun je de koelkast verhuizen?

Ben je van plan om je koelkast te verhuizen? Aangezien dit een van de zwaardere objecten in je huis zijn, is het belangrijk dat deze veilig wordt verplaatst. In deze blog vertellen we je precies wat er nodig is om veilig een koelkast te verhuizen.

De voorbereiding bij een koelkast verhuizen

Maak de koelkast grondig schoon door hem uit te zetten en leeg te halen. Indien je koelkast een vriesvak heeft, zet hem dan de avond ervoor uit, zodat de vriezer kan ontdooien en verwijder alle voedingsmiddelen. Moderne vriezers hebben een afvoer voor het smeltwater, maar als je vriezer dat niet heeft, leg dan handdoeken rondom het apparaat en plaats een emmer of Tupperwarebakjes in de vriezer om het water op te vangen. Als je snel wilt ontdooien, zet dan een pan met heet water in het vriesvak.

voorbereiding koelkast verhuizen

Nadat de vriezer is ontdooid, reinig je de koelkast en de vriezer met afwasmiddel of soda. Haal de plankjes en lades uit de koelkast en maak ze grondig schoon. Vergeet niet om het afvoergootje aan de onderkant te legen en schoon te maken. Zie ook onze blog: vriezer verhuizen.

Ze de losse onderdelen vast

Plaats de lades en plateaus uit de koelkast veilig weg door ze vast te plakken met plakband of tape. Zo voorkom je dat ze tijdens het transport verschuiven en schade aanrichten aan de binnenkant van je koelkast. Gebruik een spanband om de koelkastdeur veilig gesloten te houden en bind het snoer van de stekker vast met een touw om te voorkomen dat het snoer ergens tegenaan komt en beschadigt raakt.

De verhuizing van de koelkast

Wanneer u besluit om de koelkast zelf te verhuizen, zorg er dan voor dat u minstens één extra persoon heeft om u te helpen en dat u beschikt over geschikte hulpmiddelen om het apparaat te verplaatsen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u gemakkelijk door de deuropeningen kunt, aangezien koelkasten vaak groot en zwaar zijn. Als het verplaatsen van de koelkast door trappen of smalle doorgangen gaat, overweeg dan om professionele verhuizers in te huren om het werk voor u te doen. Zorg ervoor dat de deur van de koelkast stevig is vastgezet met tape of touw.

verhuizen koelkast

Om eventuele schokken tijdens het transport op te vangen, kunt u het apparaat in noppenfolie, een verhuisdeken of een soortgelijk materiaal wikkelen. Zet het apparaat stevig vast met sterke touwen op een trolley of in de vrachtwagen waarin het wordt vervoerd.

Mag je een koelkast liggend vervoeren?

Koelkasten dienen tijdens het vervoer het liefst rechtop te staan. Als dit niet mogelijk is, kan de koelkast worden gekanteld, hoewel dit niet ideaal is. Houd er rekening mee dat koelkasten na het vervoer altijd enkele uren rechtop moeten staan om te stabiliseren. Als de koelkast op zijn kant is vervoerd, kan dit oplopen tot twee keer zo lang.

Installatie

Wanneer de koelkast op zijn plek staat in uw nieuwe keuken, moet u wachten voordat u hem kunt gebruiken. Laat de koelkast minstens vier uur rechtop staan zonder deze aan te sluiten, zodat de compressorolie kan bezinken.

koelkast verplaatsen

Sluit de koelkast na vier uur weer aan en zet de thermostaatknop aan. Wacht echter nog even voordat u de koelkast gaat vullen met etenswaren. Laat de koelkast eerst voldoende afkoelen tot een veilige bewaartemperatuur. Dit kan tot wel twaalf uur duren.