verhuizen naar een andere gemeente

Verhuizen naar een andere gemeente in 2024

Bent u van plan om te verhuizen naar een andere gemeente? Dan hebben wij een aantal actiepunten waar u nog op moet letten. In deze blog leggen we het allemaal aan u uit.

1. Schrijf je in bij je nieuwe gemeente

Als u gaat verhuizen naar een nieuwe gemeente, dan moet u zich binnen 5 dagen na uw verhuizing als nieuwe bewoner in de nieuwe gemeente inschrijven. Met uw inschrijving wordt u automatisch uitgeschreven bij uw oorspronkelijke gemeente. U hoeft zich dus niet uit te schrijven bij de gemeente als u binnen Nederland verhuist.

2. Check je gemeentelijke belastingen

De gemeente waar u staat ingeschreven, heft u gemeentelijke belastingen zoals OZB (onroerende zaak belasting), rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Verhuizen naar een andere stad heeft gevolgen voor deze belasting. In de meeste gemeenten krijgt u (een deel van) rioolbelasting, afvalstoffenheffing en hondenbelasting als u uw jaarlijkse bijdrage vooraf betaalt. Elke gemeente regelt het op zijn eigen manier: soms gaat dit automatisch, soms moet u een teruggave of een herberekening vragen. Kijk op de website van uw (oude) gemeente hoe dit geregeld is. U krijgt nooit uw OZB terug. Deze wordt altijd gemeten op 1 januari en geldt het hele jaar door. Vanaf 1 januari van het volgende jaar betaalt u OZB voor uw nieuwe huis in een nieuwe gemeente.

3. Verhuizing doorgeven gemeente

Een verhuizing kunt u persoonlijk of digitaal doorgeven aan de gemeente. Dit is geïmplementeerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Als u naar een nieuwe gemeente verhuist, heeft u de volgende documenten nodig:

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, Nederlandse identiteitskaart)
  • Bewijs van bewoning (koopakte, huurcontract of toestemmingsverklaring hoofdbewoner).

4. Verhuizing doorgeven DigiD

Vroeger kostte het veel tijd om een ​​verhuizing door te geven en moesten we wachten bij het gemeentelijk loket. U kunt zich nu ook online inschrijven bij uw gemeente. U kunt uw adres eenvoudig wijzigen via DigiD. Met een paar muisklikken kunt u uw verhuizing online doorgeven. Dankzij DigiD hoeft u nooit meer in de rij te staan ​​bij het gemeentelijk loket.

verhuizen naar andere gemeente digid

5. Waterschapsbelasting

Nederland bestaat uit 22 waterschappen. Als u verhuist naar een andere gemeente, mag u verhuizen naar een plek die onder een ander waterschap valt. U ontvangt dan automatisch een factuur van het oude waterschap voor de rest van het jaar. Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken over te veel betalen, want aan het einde van het jaar krijgt u het terug. Als u hier niets van hebt gehoord, raden we u aan om contact op te nemen met uw oude waterschap om dit te controleren.

6. Opnieuw uitkering aanvragen

Als u een toeslag krijgt van de belastingdienst, is het verstandig om een ​​adreswijziging door te geven, ook als u bij de nieuwe gemeente staat ingeschreven. Ook als u het voordeel krijgt, is het belangrijk om het door te geven. Zodra u naar een andere stad verhuist, vervallen uw voordelen. U moet dan opnieuw een toeslag aanvragen bij de nieuwe gemeente. Zo voorkomt u dat je het later terug moet betalen.

7. Kinderen en school

Als u kinderen heeft, is het essentieel om een ​​school en/of kinderdagverblijf te vinden in uw nieuwe gemeente. Als u eenmaal weet dat u gaat verhuizen, ga dan op zoek naar scholen en een kinderopvang in uw nieuwe woonplaats. Bezoek het en maak eventueel een afspraak met de directeur. Zodra uw keuze is gemaakt, kunt u de inschrijving regelen en de oorspronkelijke school/kinderdagverblijf op de hoogte stellen van de verhuizing.

kinderen verhuizen

8. Parkeervergunning aanvragen

Wilt u een parkeerkaart voor uw nieuwe adres? Deze moet u dan aanvragen bij uw nieuwe gemeente, want de parkeervergunning verhuist niet automatisch mee. Parkeervergunningen zijn slechts vijf dagen geldig nadat u naar een nieuwe stad bent verhuisd. U kunt wel van tevoren een melding doen, maar u moet dit na uw verhuizing nog steeds aanvragen.

9. Verhuismateriaal

Als laatste punt is het belangrijk dat u over het juiste verhuismateriaal beschikt, zodat uw verhuizing zo soepel mogelijk loopt. Denk bijvoorbeeld aan de juiste verhuisdozen of een matrashoes. Twijfelt u over de materialen die je nodig hebt? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn altijd bereikbaar voor vragen. Onze klantenservice helpt u graag verder!