verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen: 10 tips!

Ga je verhuizen met kinderen? Dit is vaak een grote gebeurtenis, zowel fysiek als emotioneel. Of het nu een paar huizen verder is of naar een ander dorp, het is altijd wennen om naar een nieuw huis te verhuizen. Het kost wat tijd om je aan te passen aan een nieuw huis, nieuwe vrienden en zelfs een nieuwe cultuur. Ze willen niet zomaar de oude omgeving opgeven waarmee ze vertrouwd zijn. Als ouders kun je heel enthousiast zijn over je nieuwe huis, helaas denken kinderen niet altijd zo. Wij geven je 10 tips om dit proces wat makkelijker te maken en die je kinderen zullen helpen.

Tip 1: Licht je kind niet te snel in over de verhuizing

Vooral bij jonge kinderen zien we vaak dat ze nog niet zo’n goed besef van tijd hebben. Ze weten niet hoe lang maanden duren. Dit betekent dat het weinig zin heeft om je kinderen maanden van tevoren over de planning te vertellen. Dit zorgt alleen maar voor ongemak en verwarring aangezien de daadwerkelijke verhuizing lang zal duren. Je kind een paar weken voor de verhuizing op de hoogte stellen is een beter idee.

Tip 2: Maak een goede planning voor de verhuizing

De datum waarop je verhuist hangt natuurlijk af van verschillende omstandigheden. Probeer echter rekening te houden met de kinderen bij het bepalen van een verhuisdatum. Het is het beste om met je kinderen te verhuizen in een rustige periode. Als het mogelijk is om te verhuizen tijdens de zomervakantie, dan zou dat ideaal zijn. Probeer ook te voorkomen dat je gaat verhuizen tijdens momenten dat je kind al veel veranderingen doormaakt, bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw schooljaar.

Tip 3: Samen het huis bezoeken

Bij kinderen is het belangrijk dat ze wennen aan het nieuwe huis, je kunt ze in de weken voorafgaand mee naar het nieuwe huis nemen. Laat zien hoe het huis er van binnen uitziet en waar de nieuwe kamer komt. Neem ook de tijd om samen met je kind om de nieuwe buurt te verkennen. Kijk of er een speeltuin in de buurt is van de nieuwe omgeving en speel daar met je kinderen. Op deze manier creëer je een positieve band voor je kind met het nieuwe huis en zal hij of zij zich niet angstig voelen om te verhuizen.

verhuizen kinderen

 

Tip 4: Laat je kind meehelpen met inpakken

Om je kind echt bij de verhuizing te betrekken, is het het beste om hem of haar te laten meehelpen bij het inpakken. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kind. Je kunt bijvoorbeeld een jong kind laten meehelpen door zijn speelgoed in de verhuisdozen te plaatsen. Zo krijg het kind ook een goed gevoel over de verhuizing.

Tip 5: Positief zijn over de verhuizing

Het is belangrijk dat je positief bent over de verhuizing. Laat je kind weten dat je in een groter of beter huis gaat wonen, of hoe mooi de nieuwe buurt zal zijn. Wanneer je enthousiast bent over dit proces, zal je kind dit merken en zelf ook positief zijn. Soms is de verhuizing het gevolg van een ongunstige gebeurtenis, zoals een ontslag of echtscheiding. Probeer je kind een positief verhaal mee te geven. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het nieuwe huis een stuk comfortabeler en gezelliger zal zijn.

Tip 6: Een afscheidsmoment organiseren

Het kan voor kinderen nuttig zijn om tijdens het hele verhuisproces een gepast afscheidsmoment te organiseren, waarbij rekening wordt gehouden met de aanstaande verhuizing en de omgeving van het kind. Het kan van alles zijn; van een traktatie of afscheidsfeestje op een kinderdagverblijf, tot een borrel in de tuin met andere kinderen en ouders.

Tip 7: Veiligheid

Denk bij verhuizen en klussen goed aan de veiligheid van kinderen in en om je huis. Laat geen gereedschap rondslingeren en bewaar schoonmaakproducten niet in dozen buiten het bereik van kinderen. Zorgt er ook voor dat je verhuisdozen niet zo hoog stapelt, zo kunnen ze ook niet snel omvallen.

Tip 8: Rust en regelmaat

De periode voor en na de verhuizing kan voor iedereen een drukke tijd zijn. Probeer zoveel mogelijk regelmaat te houden. Houd je aan de dagelijkse activiteiten zoals verhaaltjes voor het slapengaan of de hond uitlaten. Dit maakt de overgang naar het nieuwe huis voor je kind wat makkelijker omdat de routine hetzelfde blijft.

Tip 9: Bewaar de verhuisdozen

Na het uitpakken van de verhuisdozen is het een slim idee om ze nog even te bewaren. Je kinderen kunnen hier nog mee spelen en er bijvoorbeeld een mooie hut van maken. Dat maakt het avontuur extra leuk.

Tip 10: Zie de verhuizing als een avontuur

Verhuizen zorgt voor veel onrust in het leven van jouw en je kinderen, daar kun je nou eenmaal niets aan veranderen. Daarom kun je deze gelegenheid het beste aangrijpen om je kinderen een keer dingen te laten doe die ze normaal niet mogen doen. Laat ze wat later wakker blijven, koop lekkere snoepjes die je normaal niet zou kopen, of ga samen naar een restaurant. Op deze manier wordt het verhuizen voor je kind een leuk avontuur.