senioren verhuizing

Senioren verhuizing: 6 tips voor ouderen

Het verhuizen naar een nieuwe woning kan een lastige taak zijn, vooral voor senioren. Het vereist fysieke inspanning en emotionele aanpassing. Wanneer u gaat verhuizen op een oudere leeftijd, gaat het meestal om kleiner wonen, gezondheidsredenen of het verlangen naar meer contact met mensen. In deze blog delen we zes waardevolle tips voor senioren tijdens een verhuizing.

1. Gaat u kleiner wonen? Bedenk wat u met uw spullen doet

Gaat u van een eengezinswoning verhuizen naar een aanleunwoning, appartement of verzorgingstehuis? Dan is de kans groot dat u niet al uw spullen mee kunt verhuizen. Het is dus zaak dat u ruim voor de verhuizing begint met het sorteren van uw spullen: wat mag mee naar het nieuwe huis en wat heeft u niet meer nodig?

Maak uw kinderen en kleinkinderen blij

Spullen die u niet meer nodig heeft, kunnen wel nog heel handig zijn voor kinderen en kleinkinderen. Misschien heeft u (klein)kinderen die binnenkort op zichzelf gaan wonen, of gaan verhuizen naar een groter huis. U zou iedereen eens uit kunnen nodigen en aan kunnen bieden om spullen uit te zoeken die ze goed kunnen gebruiken. Spullen die u niet aan uw (klein)kinderen kwijt kunt, kunt u verkopen, weggeven of recyclen.

Schakel hulp in bij een senioren verhuizing

Ziet u erg op tegen het uitzoeken van uw spullen? Dan kunt u misschien een familielid vragen om hier de leiding over te nemen. Wilt of kunt u dit niet aan familie vragen? Dan kunt u ook overwegen om een gespecialiseerde service voor senioren verhuizen in te schakelen. Daarover leest u hieronder meer.

senioren verhuizingen

2. Gespecialiseerde verhuisservices voor senioren

Voor senioren zijn er gespecialiseerde verhuisservices beschikbaar die niet alleen uw inboedel van de ene naar de andere plek verplaatsen, maar u ook bijstaan ​​in alle aspecten van de verhuizing. Deze services omvatten onder andere:

  • Het uitzoeken en inpakken van uw spullen.
  • Het brengen van uw spullen naar een opslagruimte indien nodig.
  • Het monteren en demonteren van meubels.
  • Het regelen van het omzetten van abonnementen.
  • Het versturen van adreswijzigingen naar relevante instanties.
  • Het leggen van vloerbedekking indien gewenst.
  • Het schilderen van de nieuwe woning.
  • En nog veel meer.

Bij dergelijke verhuisservices wordt meestal een ‘verhuisregisseur’ aan u toegewezen. Deze persoon is uw vaste contactpersoon en staat klaar om al uw vragen met betrekking tot de verhuizing te beantwoorden. U kunt bij hen terecht voor administratieve taken, zoals het aanpassen van abonnementen en het doorgeven van adreswijzigingen. Daarnaast kunnen ze u helpen met praktische klusjes, zoals het ophangen van lampen, het schoonmaken van zowel uw oude als nieuwe huis en zelfs het volledig inrichten van uw nieuwe woning. Het inschakelen van een gespecialiseerde verhuisservice voor senioren kan de stress en fysieke belasting van de verhuizing verminderen.

3. Senioren verhuizing met een regulier verhuisbedrijf

Als u ervoor kiest om geen gebruik te maken van een gespecialiseerde verhuisservice voor senioren, kunt u uiteraard samenwerken met een regulier verhuisbedrijf. Vrijwel alle verhuisbedrijven bieden extra diensten aan, zoals het inpakken, monteren en demonteren van meubels, evenals opslagfaciliteiten.

Bij een regulier verhuisbedrijf kunt u niet dezelfde uitgebreide service verwachten als bij een verhuisservice speciaal voor senioren, maar het kan wel voordeliger zijn. Als u nog in staat bent om veel zelf te doen of als u hulp kunt krijgen van familie en vrienden, is een verhuisbedrijf een goede optie. Bespreek duidelijk met het verhuisbedrijf welke extra diensten zij bieden en welke taken u en uw familie zelf willen uitvoeren.

4. Voorzieningen

Voorzieningen in uw nieuwe huis zijn essentieel voor uw comfort en zelfstandigheid. Denk vooraf na over gewenste aanpassingen, zoals een traplift, een (inloop)douche, een verhoogd toilet, wandbeugels, een badkamer op de begane grond, drempelverwijdering en deurbreedte. Plan en regel deze voorzieningen op tijd met professionals voor een veilige woning waarin u langdurig kunt genieten.

ouderen verhuizing

5. Diensten en voorzieningen regelen

Naast het zorgen voor een geschikte woning, is het ook belangrijk om te kijken naar de diensten en voorzieningen in uw nieuwe woonplaats. Het is essentieel om van tevoren te ontdekken waar u terecht kunt voor belangrijke zaken zoals medische zorg, activiteiten voor ouderen en informatie over zorg- en thuiszorgmogelijkheden.

6. Vergoeding van verhuiskosten voor senioren

In sommige situaties kunnen ouderen in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding van hun gemeente. Dit geldt specifiek wanneer u vanwege fysieke beperkingen niet langer in uw huidige woning kunt blijven. De gemeente zal dan beoordelen of het voordeliger is om uw huidige woning aan te passen of om te verhuizen naar een geschiktere woning. Indien verhuizen de beste optie blijkt te zijn, kunt u mogelijk een vergoeding ontvangen voor uw verhuiskosten. Denkt u dat u in aanmerking komt hiervoor? Dan raden we aan om voor uw geplande verhuizing contact op te nemen met het Wmo-loket in uw gemeente.