kat verhuizen

Kat verhuizen, de 8 beste tips!

Verhuizen kan heel stressvol zijn, niet alleen voor ons, maar ook voor onze lieve huisdieren. Katten zijn van nature territoriaal en gehecht aan hun omgeving. Het verplaatsen naar een nieuwe woning kan dus een uitdagende ervaring zijn. Als je binnenkort gaat verhuizen met katten, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Verhuizen met katten: de voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat je kat de bench of mand als plezierig gaat ervaren, kun je het beste beginnen met het spelen met je kat bij en in de bench of wat voer erin plaatsen. Het is verstandig om hier ruim van tevoren mee te beginnen, vooral als de bench eerder is gebruikt voor onaangename situaties, zoals een bezoek naar de dierenarts. Om extra rust te creëren, kun je een kalmerende feromonenspray in de mand sprayend en dit gedurende enkele dagen herhalen.

Heeft je kat een identificatiechip? Dan is het aan te raden om kort voor de verhuizing alvast je adreswijziging door te geven aan de betreffende databank. Zo voorkom je dat je kat verloren raakt.

Tijdens de verhuisdag

Op de verhuisdag zelf kan het even raar zijn voor de kat. Alles wordt weggehaald en er is veel drukte. Hieronder vind je goede tips om deze dag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

verhuizen met katten

Tip 1: Zorg tijdelijk voor een eigen kamer voor de kat, compleet met zijn eigen spullen

Verplaats op de verhuisdag de complete inventaris van de kat naar een kamer die je niet meer nodig hebt, zoals een lege slaapkamer. Plaats vertrouwde items zoals speeltjes, de kattenmand, reismand, kattenbak, krabpaal en voerbakjes in de kamer en breng de kat er vervolgens naartoe. Blijf rustig en gedraag je zoals op een normale dag. Als je gewend bent om de kat te knuffelen en een traktatie te geven voordat je naar je werk gaat, doe dit dan ook voordat je de kamer verlaat. Laat de kat alleen achter in de kamer. Door de kat in een aparte kamer te plaatsen, wordt hij niet gestoord door verhuizers die in en uit lopen en het verplaatsen van meubels. Bovendien blijven zijn vertrouwde spullen binnen handbereik.

Tip 2: Verplaats de kat pas naar de nieuwe woning wanneer deze volledig is ingericht

Het is al vreemd genoeg voor de kat om van een oude naar een nieuwe omgeving te verhuizen. Als de kat verplaatst wordt terwijl de spullen nog in gestapelde verhuisdozen in een hoek van de woonkamer staan, zal hij niets vertrouwds herkennen in de nieuwe woning. Als de nieuwe woning echter al is ingericht, kan de kat bepaalde meubels herkennen, zoals de stoel waar hij graag op ligt te zonnen.

Na de verhuizing, de kat laten wennen aan het nieuwe huis

Na de verhuizing is het belangrijk om je kat te laten wennen aan de nieuwe omgeving, hieronder lees je de beste tips om dit te doen.

kat laten wennen aan nieuw huis

Tip 3: Vervang niet meteen de oude, vertrouwde meubels.

Het lijkt misschien verleidelijk om tijdens de verhuizing direct nieuwe meubels aan te schaffen ter vervanging van bijvoorbeeld de oude krabpaal die aan vervanging toe is of die kapot gekrabde stoel die bijna uit elkaar valt. Echter, de oude meubels kunnen je kat helpen om het vertrouwen van het oude huis terug te vinden in de nieuwe woning. Het is daarom raadzaam om oude meubels waar je kat aan gehecht is niet weg te gooien. Verhuis deze meubels mee naar de nieuwe woning en laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Dit geldt ook als de kat verhuis naar een nieuwe eigenaar. Het kan helpen om zijn vertrouwde spullen mee te geven, zoals de kattenbak en speeltjes.

Tip 4: Behoud tradities

Om ervoor te zorgen dat de kat zich snel thuis voelt, is het belangrijk om hem te laten zien dat bepaalde zaken hetzelfde zijn gebleven. Het gaat om kleine dagelijkse rituelen, zoals de manier van eten geven of de speelsessie in de avond. Door deze vertrouwde tradities in stand te houden, help je de kat te wennen aan de nieuwe omgeving.

Tip 5: Laat de kat niet gelijk naar buiten

Het is belangrijk om de kat niet direct naar buiten te laten wanneer hij in een nieuwe omgeving is terechtgekomen, omdat hij van slag kan zijn. De duur van de binnenhoudperiode na de verhuizing kan variëren van kat tot kat.

kat verhuizen tips

Hoe lang kat binnen houden na verhuizing?

Het is aan te raden om je kat ten minste twee weken binnen te houden om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef je kat regelmatig kleine maaltijden en probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van je kat door het nieuwe huis, zodat hij zich snel veilig en vertrouwd gaat voelen.

Een paar weken na de verhuizing

Hoe pak je de nieuwe situatie aan na enkele weken? Hieronder lees je de beste tips.

Tip 6: Loop met je kat mee door de omgeving

Een manier om ervoor te zorgen dat de kat vertrouwd raakt met de omgeving, is om samen met de kat naar buiten te gaan. Dit kan vooral nuttig zijn bij angstige katten, omdat het kan helpen de omgeving te verkennen en eraan te wennen. Daarnaast is het aan te raden om de kat meerdere keren te laten zien hoe hij terug naar huis kan komen vanuit verschillende richtingen, zodat hij de weg naar huis zelf kan vinden.

hoe lang kat binnen na verhuizing

Tip 7: Informeer de nieuwe bewoners van je oude woning

Als je na de verhuizing nog steeds in de buurt van je oude huis woont, kan het voorkomen dat je kat probeert terug te gaan naar zijn oude woning. Om dit te voorkomen, is het verstandig om de nieuwe bewoners op de hoogte te stellen van je kat. Als je kat toch bij je oude huis wordt aangetroffen, vraag dan aan de nieuwe bewoners om contact met je op te nemen, zodat je de kat kunt ophalen en naar zijn nieuwe huis kunt brengen. Het is belangrijk dat de kat leert dat zijn nieuwe huis zijn thuis is en niet meer het oude huis. Vraag de nieuwe bewoners daarom om de kat niet binnen te laten en geen eten te geven als de kat bij hen aanklopt.

Tip 8: Geef je kat een adreskokertje of chip

Zorg ervoor dat je kat altijd identificeerbaar is met adresgegevens, bijvoorbeeld door hem te chippen of een bandje te geven met een adreskokertje. Zo kan de vinder je bereiken als je kat gevonden wordt.

Verhuismateriaal nodig?

Ben je op dit moment bezig met een verhuizing? De verhuizing kun je helemaal zelf regelen. Je hebt hier alleen de beste verhuisspullen voor nodig van topkwaliteit. Bij ons kun je terecht voor onder andere de volgende verhuisproducten:

Hopelijk hebben de bovenstaande tips je geholpen voor de verhuizing met je kat. Heb je nog vragen over verhuizen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, onze specialisten helpen je graag.