heimwee na verhuizing

Heimwee na verhuizing: de 5 beste tips!

Verhuizen naar een nieuwe woning brengt opwindende en spannende avonturen met zich mee. Naast alle opwinding kan er soms ook nog een onverwacht gevoel naar boven komen: heimwee. Heimwee is een complexe mix van nostalgie, verlangen en een gevoel van verlies. In deze blog vertellen we hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Spijt van verhuizing

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis die je hele leven kan veranderen. Het effect ervan kan sterk variëren, afhankelijk van de afstand die wordt overbrugd. Wanneer je slechts een paar straten verderop verhuist, kan de impact beperkt zijn, omdat je in dezelfde buurt blijft wonen, dezelfde mensen tegenkomt en je vertrouwde baan behoudt.

Maar wanneer je verhuist naar een compleet andere hoek van het land, kan de verandering veel groter zijn. Je leven neemt een nieuwe wending: je woont in een andere buurt met een mogelijk totaal andere sfeer, ontmoet nieuwe mensen en wordt geconfronteerd met nieuwe omgangsvormen. Je moet wellicht een nieuwe baan zoeken en ziet je oude vrienden en bekenden veel minder vaak. Deze grote veranderingen kunnen leiden tot heimwee na de verhuizing en kunnen ook gevoelens van spijt veroorzaken. In de volgende secties worden enkele andere oorzaken van heimwee na een verhuizing en mogelijke bronnen van spijt beschreven.

Verhuizen naar een Appartement

Verhuizen naar een appartement is iets wat veel senioren doen op het moment dat de zorg voor een grote woning hen te veel wordt. Heb je lang vrij gewoond en ben je nu vanwege praktische redenen of vanwege ouderdom naar een appartement verhuisd? Dan kan je last krijgen van spijt van de verhuizing naar een appartement. Je mist bijvoorbeeld de vrijheid, de tuin en het weidse uitzicht en je voelt je opgesloten. Hoewel je weet dat je de juiste beslissing hebt gemaakt, kan het soms zo voelen alsof dit niet zo is.

Verhuizen voor de Liefde

Verhuizen voor de liefde is in principe een mooie gebeurtenis: je relatie is klaar voor een volgende stap en je besluit te gaan samenwonen of te trouwen. Verhuis je voor je partner naar zijn of haar woonplaats, dan kan dit echter ook heimwee na de verhuizing veroorzaken.

Juist door je hoge verwachtingen van het leven samen kan de realiteit soms tegenvallen. Je vrienden wonen ver weg, je hebt misschien weinig aansluiting bij de vrienden van je partner. Hier speelt het contrast ook mee: je partner is al geheel bekend met zijn of haar eigen woonsituatie en heeft vrienden en familie in de buurt wonen, terwijl voor jou juist het tegendeel waar is. Deze tegenstelling kan uitlopen op heimwee na de verhuizing.

heimwee na verhuizen

Heimwee na Emigratie

Emigreren is een grote stap. Je laat veel achter en hebt vaak een lange voorbereidingsperiode achter de rug. Vlak voor vertrek is het dan tijd om afscheid te nemen. Niet alleen van familie en vrienden, maar ook van je vertrouwde woonomgeving en je baan en vaste ritme.

Heimwee na emigratie is dan ook geen vreemd verschijnsel. Het is fijn als je bij de mensen hoort die na een emigratie steeds alles van de zonnige kant bekijken en vooral nieuwsgierig zijn naar al het nieuwe dat het andere land brengt, maar dit hoeft zeker niet voor iedereen het geval te zijn. Bij een emigratie speelt vaak mee dat zowel je eigen verwachtingen als de verwachtingen van vrienden of familie hooggespannen zijn. Hierdoor kan heimwee als falen voelen. Dit is echter niet het geval: heimwee is een gevoel dat veel mensen hebben als ze moeten wennen aan een nieuwe omgeving, en het is dus niet iets om je voor te schamen.

Heimwee na verhuizing? Gebruik deze tips!

De onderstaande tips zullen je helpen bij heimwee na een verhuizing:

1. Erken en accepteer je gevoelens

Heimwee is een normale reactie op verandering en het missen van je vorige omgeving. Sta jezelf toe om je gevoelens te erkennen en accepteer dat het tijd kost om te wennen aan je nieuwe situatie.

2. Doe iets leuks

Als je last hebt van heimwee na een verhuizing, kan het verergeren als je bij de pakken neer gaat zitten. Probeer de deur uit te gaan en je nieuwe wijk te verkennen. Stel jezelf een doelen.

Ook thuis leuke dingen doen is een goed idee. Lees je bijvoorbeeld graag? Pak dan je favoriete boek erbij en maak een goede kop thee of koffie. Probeer vooral dingen te doen die je in je oude woonplaats ook met plezier deed. Op deze manier vertel je jezelf dat je ook in je nieuwe huis kunt genieten van je favoriete activiteiten.

3. Ontdek de voordelen van je nieuwe woonplaats en woning

Om aan je nieuwe woning en woonplaats te wennen, helpt het om op de positieve punten te letten. Je hebt misschien wel heimwee of spijt van je verhuizing, maar er zijn toch ook positieve punten waar je je op kunt richten. Bijvoorbeeld, je hoeft niet meer constant trappen op en af te gaan, wat een voordeel kan zijn als je vorige woning meerdere verdiepingen had. Bovendien ligt je nieuwe huis waarschijnlijk veel centraler, waardoor je gemakkelijker toegang hebt tot voorzieningen en activiteiten in de omgeving. Verken de buurt en ontdek welke leuke evenementen er plaatsvinden in je nieuwe woonplaats. Het kan ook helpen om te bedenken dat je huisdier het wellicht beter naar zijn zin heeft in het nieuwe huis. Focus op deze positieve aspecten en geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving.

verhuizen heimwee

4. Ontmoet nieuwe mensen

Het is een grote stap voorwaarts om nieuwe mensen te leren kennen in je nieuwe omgeving, en dit kan helpen bij het verminderen van heimwee na een verhuizing. Wanneer we nieuwe mensen ontmoeten waarmee we een klik hebben, krijgen we energie en beginnen we de positieve kant van de verhuizing te zien. Een effectieve manier om nieuwe mensen te ontmoeten, is door deel te nemen aan lokale activiteiten of lid te worden van lokale verenigingen. Neem eens een kijkje in het streekblad of er binnenkort activiteiten gepland staan die aansluiten bij jouw interesses. Door deel te nemen aan dergelijke activiteiten ontmoet je mensen met wie je alvast een gemeenschappelijke interesse deelt. Dit biedt een mooie gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en je sociale kring in je nieuwe woonplaats uit te breiden.

5. Houd vast aan routines

Het is belangrijk om je vast te houden aan routines en activiteiten die je in je oude vertrouwde omgeving ook graag deed. Of het nu gaat om sporten, lezen of koken, blijf die activiteiten voortzetten in je nieuwe omgeving. Dit geeft je een een gevoel van vertrouwdheid en kun je je snel bij je nieuwe plek thuis voelen.